Nouă descoperire în domeniul diagnosticării precoce a maladiei Alzheimer

             

              Identificarea prezenţei unei proteine în concentraţie ridicată în organism constituie semnul unei îmbolnăviri de Alzheimer chiar şi cu 10 ani înainte de declanşarea propriu-zisă a maladiei, conform unui material publicat în revista Archives of General Psychiatry. Detectarea nivelului acestei proteine se poate realiza prin simple analize de sânge, iar tratarea precoce a maladiei poate micşora semnificativ impactul acesteia. Conform oamenilor de ştiinţă, cu mulţi ani înainte de declanşarea maladiei Alzheimer, iminenţa acesteia este anunţată de creşterea nivelului unei proteine denumită clusterină. Studiul, realizat de Institutul de Psihiatrie din cadrul King's College din Londra, a identificat şi faptul că un nivel mai ridicat al acestei proteine corespunde unor pierderi de memorie mai rapide şi mai severe.

Perspectiva unui test de sânge care să identifice din timp declanşarea maladiei Alzheimer ar putea reprezenta un adevărat 'Graal' pentru viitorii bolnavi. În cadrul acestui studiu au fost comparate mostre de sânge prelevate de la 300 de persoane suferind de Alzheimer dar şi sănătoase.

Prin comparaţie, cercetătorii au descoperit faptul că simptomele maladiei Alzheimer sunt legate de nivelul clusterinei din sânge, iar nivelurile mai mari din această proteină sunt asociate unor cazuri mai grave de deterioare cerebrală provocată de demenţă.

Experimentele realizate pe cobai au demonstrat că această proteină este produsă în cantităţi din ce în ce mai ridicate, odată cu înaintarea în vârstă, şi este legată de dezvoltarea plăcilor senile pe creier, ce obstrucţionează sistemul de comunicare între celulele nervoase. Clusterina înconjoară aceste plăci. Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă dacă aceste plăci sunt cauza maladiei Alzheimer sau doar un efect al acesteia, însă au constatat că organismul produce o mai mare cantitate de clusterină pe măsură ce plăcile se acumulează, fapt care sugerează că această proteină ar încerca să protejeze creierul în faţa acestei ameninţări.

Din acest motiv, un nivel mai ridicat de clusterină, proteină ce poate fi detectată printr-o simplă analiză de sânge, poate să atragă atenţia asupra faptului că organismul a început deja lupta împotriva maladiei Alzheimer, deşi maladia propriu-zisă nu s-a declanşat încă la nivel simptomatic.

sursa:www.postamedicala.ro


 

» inapoi