ClinicaVerde Facebook
Bine ai venit! [Acces cont]
Cosul meu:
0 produse in cos
Wishlist:
0 produse dorite
   Nu aveti produse in cos!
Omega 3 Concentrate - produs natural pe baza de ulei de pestecu rol antidepresiv, cardio-stimulator si anticancerigen

Rating: 3.5/5 (113 voturi)

76.34 RON
Tva:
24%
Cod produs:
CV0173
Puncte Bonus:
153
Cantitate:
100 CAPS GELATINOASE
Cantitate:
Trimite unui prieten

Numele dvs.:*
E-mail dvs.:*
Email prieten:*
Abonare newsletter

Email:*

 

Ulei de peste Omega 3 de la Calivita - produsul natural
antidepresiv, cardio-stimulator si anticancerigen

 

   Grasimile sunt in general un factor nociv pentru organism, fiind asociate cu obezitatea si diferite boli cardiovasculare. Exista insa o categorie aparte, asa-numitele "grasimi benefice omega 3", cu rol deosebit de important si pozitiv in procesele de autoreglare si homeostazie derulate la cele mai importante nivele in organism (in principal in creier, inima, plamani, articulatii, sistem nervos, celule).

 

   Acizii grasi nesaturati Omega 3 au un rol foarte important pentru sanatate si trebuie introdusi in alimentatie, deoarece nu se sintetizeaza singuri in corp. Studii efectuate asupra eschimosilor au aratat ca, in conditiile in care regimul lor alimentar este format in cea mai mare parte din produse de peste si diverse fructe de mare, frecventa bolilor cardiovasculare, a celor imunitare si pe sistem nervos este foarte scazuta.

 

   In anul 1995, dr. Joseph Hibbeln si un cercetetor american au formulat pentru prima data ipoteza ca absenta acidului gras omega 3 poate avea un rol important in declansarea depresiei, a bolii maniaco-depresive si a starilor maniaco-depresive postnatale.
Uleiul de peste are in compozitie acizi grasi nesaturati cu lanturi lungi de atom de carbon, cei mai importanti fiind acidul eicoso-penta-enoic si acidul docoso-hexa-enoic. Acesti acizi grasi nesaturati sunt implicati in sinteza prostaglandinelor, reglatoare a numeroase procese biochimice in intreg organismul uman.

 

   Prostaglandinele sunt implicate in raspunsul imun, functionarea corespunzatoare a aparatului cardiovascular, reducerea nivelului de colesterol si al trigliceridelor, totodata impiedica agregarea trombocitara scazand astfel riscul de arteroscleroza, hipertensiune arteriala si infarct de miocard. Deoarece reduc viscuozitatea sangelui, contribuie la imbunatatirea conditiilor de circulatie sanguina, crescand aportul de oxigen al tesuturilor, acest lucru antrenand consecinte favorabile la nivelul creierului si al muschiului cardiac.

 

   Un raspuns deosebit de favorabil il declanseaza in corp si in cazul afectiunilor psiho-emotionale sau ale sistemului nervos (de exemplu depresia, scleroza in placi), in protejarea pielii si in afectiunile bronho-pulmonare.


Beneficiile acizior grasi Omega 3 asupra organismului uman sunt:

* Rol antidepresiv. In anul 1995, dr. Joseph Hibbeln si un cercetetor american au formulat pentru prima data ipoteza ca lipsa acidului gras omega 3 poate avea un rol important in declansarea depresiei, a bolii maniaco-depresive si a starilor maniaco-depresive postnatale. Experimentele derulate in anii urmatori au demonstratr efectele de ameliorare si sau chiar de vindecare in cazuri de depresie severa, anxietate sociala si frecvente tentative de sinucidere in urma consumului de ulei Omega 3 (prin componenta EPA - acidul eicoso-penta-enoic).

* Rol de combatere a bolilor cardiovasculare. S-a constatat ca acizii grasi Omega 3 sunt implicati in sinteza prostaglandinelor, implicate la randul lor in buna functionare cardiovasculara, reducerea nivelului de colesterol si al trigliceridelor, impiedicarea procesului de agregare trombocitara (asistand astfel la diminuarea risculului de arteroscleroza, hipertensiune arteriala si infarct de miocard), reducerea viscuozitatii sangelui, imbunatatirea conditiilor de circulatie sanguina, cresterea aportul de oxigen la tesuturi - inclusiv la nivelul muschiului cardiac si al creierului.

* Anticancerigen. Mecanismul de actiune al acizilor grasi omega-3 se manifesta in primul rand la nivel celular. Este bine stiut faptul ca membrana celulara este alcatuita din acizi grasi si ea este cea care permite nutrientilor sa intre si sa hraneasca celula, iar deseurilor celulare sa se elimine. In momentul in care membrana celulara este alterata, procesul fiziologic de comunicare dintre celule este intrerupt si astfel apar formatiunile celulare maligne. Atunci cand membrana celulara contine acizi grasi omega-3, acestia o protejeaza procesele degenerative maligne si deci aparitia aberatiilor celulare canceroase. Cercetarile efectuate pe animale de catre medicul american David P. Rose au aratat ca acizii Omega 3 pot preveni cancerul la san precum si pe cel de colon (intestin gros).

* Rol in digestie si buna functionare a tractului gastro-intestinal. Acizii grasi omega-3 joaca un rol important in producerea de prostaglandine cu rol important in buna functionare a sistemului digestiv si proceselor gastro-intestinale.

* Diminuarea imbolnavirilor pulmonare. In 1994, revista medicala "New England Journal of Medicine" a demonstrat ca fumatorii care consuma ulei de peste manifesta un risc de a se imbolnavi de boli cronice pulmonare mult mai mic (bronsita - cu 33% mai mic, respectiv emfizem pulmonar - cu 66% mai mic).

* Mai multe sperante celor afectati de psoriazis. Cercetatorii japonezi au administrat Omega 3 pacientilor suferinzi de psoriazis, inregistrand ameliorari dupa doua-trei luni de tratament, aceste ameliorari evoluand pe toata durata tratamentului cu ulei de peste.

* Rol benefic in poliartrita reumatoida, reumatism, osteoporoza. Deoarece acizii grasi din uleiul de peste cresc sinteza de prostaglandine si prostacicline, acestia au si efecte antiinflamatoare, fiind recomandati in tratamentul inflamatiilor cronice (afectiuni reumatismale). Efectul antiinflamator nu prezinta si efectele secundare nocive ale ibuprofenului sau Aspirinei.

* Ajuta in deficit de atentie, dislexie, Alzheimer. Prin efectelele benefice la nivel cerebral poate interveni favorabil in procesul de recuperare din aceste afectiuni. Se mai poate recomanda si in unele boli ale sistemului nervos (cum ar fi scleroza in placi).

* Ajuta in insuficenta renala.

* Ajuta in ciroza hepatica.

* Ajuta in tulburarile de vedere.

* Protejeaza pielea

 

   Pentru a intelege mai bine ce sunt acizii grasi Omega-3, trebuie sa stii ca exista trei tipuri principale de astfel de acizi care se gasesc in produsele alimentare: acid alfa-linolenic (ALA), acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA).

► Pentru nou-nascuti mama este singura sursa de DHA, prin lapele matern. Studiile arata ca in timpul dezvoltarii fetale si in primii ani de viata, DHA este esential pentru dezvoltarea organelor vitale ale copilului. De asemenea asigura un creier sanatos, acuitate vizuala si un sistem nervos functional.

► Dupa perioada alaptarii, copiii trebuie sa inceapa sa primeasca EPA si DHA din alimentatie. Acest lucru ii ajuta in dezvoltarea cognitiva si comportamentala, imbunatatirea vederii si intarirea sistemului imunitar.

► Pentru perioada adolescentei, acizii grasi Omega-3 sunt importanti in sensul controlului hormonal ce duce la modificarile din organism caracteristice varstei. Studiile arata ca DHA si EPA previn depresiile, agresivitatea si tulburarile de comportament la care sunt atat de predispusi adolescentii. De asemenea impiedica aparitia timpurie a bolilor cardiovasculare si afectiunilor inflamatorii precum poliartrita reumatoida sau sindromul colonului iritabil.

► In cazul adultilor, studiile au aratat ca EPA si DHA din acizii grasi Omega3 pot preveni infarctul miocardic, moartea subita, inflamatiile din artrita, boala Crohn. De asemenea lupta impotriva maladiei Alzheimer si degenerescentei maculare.

 

Omega 3 - un ajutor natural de nadejde in lupta cu depresia

   Oricine poate fi lovit de traume si pierderi in viata cotidiana ce pot duce la depresii modice (distimie) sau severe (mergand pana la tentativa de suicid). Se considera ca o persoana e deprimata daca manifesta minimum 4 dintre urmatoarele simptome:

* energie redusa;
* somnul modificat;
* apetit alimentar anormal (adesea pierdut, dar posibil exacerbat);
* concentrare greoaie;
* scaderea respectului fata de propria persoana si lipsa increderii in rezultatele propriei munci;
* prezenta sentimentului de vinovatie;
* agitatie psihomotorie (te foiesti de colo-colo, iti framinti miinile frecvent);
* lentoare in luarea deciziilor si dificultate la efectuarea eforturilor obisnuite;
* ginduri sinucigase.

 

   Se pare ca in depresie este tulburat echilibrul dintre anumite substante din creier, printre care serotonina, norepinefrina si dopamina. In aceasta stare de dezechilibru din creier, acizii grasi omega-3 intervin ca antidepresivi prin restabilirea balantei acestor 3 componente.

Omega 3 - ulei de peste concentrat extras din ulei de somon

 

Un flacon are 100 de capsule si costa 76.34 RON (cel mai mic pret de distributie).

1-0-1

Atentie!
Acizii grasi nesaturati sunt deosebit de sensibili fata de radicalii liberi; de aceea, in paralel cu administrarea uleiului de peste sau a uleiului de Primula, se recomanda consumul de preparate antioxidante.

Obs.:

- Se recomanda asocierea cu un antioxidant, de ex.Protect 4 life,   Vitamina C (C 500, C 1000, C Plus Flavonoid).

- Nu are contraindicatii.

 

Componente
Valoare
Unitate
Ulei concentrat de peste care are in conponenta sa:
200
mg
EPA (acid eicosapentaenoic)
180
mg
DHAA(acid docosahexaenoic)
120
mg
Vitamina E
10
mg
Afectiuni si simptome in care actioneaza
Mod de folosire
Absorbirea si arderea grasimilor
1-0-1
Accident vascular (prevenire)
1-0-1
Acc. vascular (trat. de la a 21-a zi de la instalare)
1-1-1
Activitate fizica (stimulator)
1-0-1
Adult (18-50 ani) - profilactic
1-0-0
Afectiuni artic. degenerative
1-0-1
Afectiuni cardiace
1-0-1
Anti inflam. (anti reumatismal)
1-0-1
Aparat cardiovascular
1-0-1
Aparat resp. (afec. pulmonare)
1-0-1
Artroza
1-0-1
Astm, astm bronsic
1-0-1
Arteroscleroza
1-0-1
Avort (prevenire)
1-0-1
Boala Alzheimer
1-0-1
Boala Crohn
1-0-1
Bronsita
1-0-1
Cancer de colon
1-1-1
Cancer la plamani
1-1-1
Cancer de vezica
1-1-1
Cancer mamar
1-1-1
Celulita
1-0-1
Circultie sanguna (imbunatatire)
1-0-1
Ciroza
1-1-1
Colesterol (scadere)
1-0-1
Colica biliara
1-1-1
Contuzie
1-1-1
Coxartroza
1-0-1
Deficit Ca, Mg (asim., fixare)
1-0-1
Depresie
1-1-1
Dermatite, dermatoze
1-0-1
Discopatii
1-0-1
Diuretic cardiaci
1-0-1
Edeme
1-0-1
Enfizem pulmonar
1-0-1
Ferilitate
1-0-1
Fibrom uterin
1-1-1
Fumat
1-0-1
Gastrita
1-0-1
Glaucom
1-0-1
Guta
1-0-1
Hemoptizie
1-0-1
Hemoroizi
1-0-1
Hernie de disc
1-0-1
Hipertensiune arteriala
1-0-1
Insuficienta cardiaca
1-0-1
Lumbago, sciatica
1-0-1
Lupus-Eritematos
1-0-1
Menstruatii neregulate
1-0-1
Nervozitate
1-0-1
Osteoporoza
1-0-1
Parkinson
1-0-1
Poliartrita reumatodoida
1-0-1
Persoane in varsta - profilactic
1-0-1
Prostatita
1-0-1
Psoriazis
1-0-1
Rahitism
1-0-1
Reumatism
1-0-1
Sarcina
1-0-1
Scleroza (amiotrofica, in placi)
1-0-1
Silicoza
1-1-1
Spasmofilie
1-0-1
Spondiloza
1-0-1
Spondiloza anchilopoetica
1-0-1
Steatoza hepatica (grasimi in ficat)
1-0-1
Sterilitate (tratament)
1-0-1
Stres
1-0-1
Tabagism
1-0-1
Tromboflebita
1-0-1
Tuberculoza (TBC)
1-0-1
Varice
1-0-1
Vase sange (fragilitate)
1-0-1
Legenda: 1-1-1 = 1 dimineata, 1 la pranz, 1 seara.
O noua descoperire medicala: colesterolul declanseaza ciroza

  Un grup de cercetatori spanioli au demonstrat legatura stransa intre nivelul ridicat de colesterol si aparitia cirozei la persoanele obeze. Experimentele efectuate pe soareci deschid larg orizontul strategiilor terapeutice.Obezitatea, din ce in ce mai frecventa in toata lumea, influenteaza o serie de dezechilibre ale metabolismului, cum ar fi cresterea rezistentei la insulina sau dezvoltarea rapida a stratului de grasime in zona organelor vitale. Se estimeaza ca intre 25 si 30% din numarul persoanelor obeze au un ficat foarte gras. Din randul acestora provin bolnavii de ciroza hepatica. Cercetatorii din Barcelona sustin ca rolul-cheie in declansarea si evolutia cirozei nu il au trigliceridele, asa cum s-a crezut multa vreme. Obezitatea, din ce in ce mai frecventa in toata lumea, influenteaza o serie de dezechilibre ale metabolismului, cum ar fi cresterea rezistentei la insulina sau dezvoltarea rapida a stratului de grasime in zona organelor vitale. 

 Pentru scaderea colesterolului Clinica verde partener Calivita va recomanda: Cholestone , Omega 3 Concentrate , Lecithin 100 , Lecithin 250 , Nopalin.

Pentru reglarea metabolismului hepatic si ca ajuvant in croza hepatica Clinica verde partener Calivita va recomanda: Liver aid , Arginine Plus , Spirulina Max , Spirulina-Chlorella  Plus, Ocean 21 , Noni Organic.
 

O solutie pentru colesterolemie cu produse naturale

      Colesterolul este un tip de grasime care poate fi gasita în aproape orice aliment de origine animala. În general, colesterolul este considerat daunator de majoritatea oamenilor, desi este indispensabil pentru anumite functii vitale. În organismul uman este indispensabil pentru producerea hormonilor si mentinerea structurii membranelor celulare, dar o cantitate însemnata este utilizata si de catre ficat pentru producerea acidului biliar.

 

   Totusi, multe persoane trebuie sa-si supravegheze cu strictete colesterolemia datorata alimentatiei, deoarece ficatul singur produce o cantitate suficienta de colesterol pentru a acoperi necesitatile organismului.

 

   Colesterolul nu se dizolva bine în apa, din aceasta cauza transportul sau de catre sânge se face cu greutate. Transportul particulelor de colesterol este facilitat de un învelis proteic, numit lipoproteina. Clasificarea diferitelor lipoproteine se face în functie de densitatea lor, cele mai importante fiind colesterolul de mica densitate (low density lipoprotein, LDL) si de mare densitate (high density lipoprotein, HDL).

 

   În sânge, o mare parte a colesterolului este sub forma de LDL, iar acesta e transportat de la ficat la diferitele organe ale corpului, unde este utilizat. În cazul în care cantitatea de LDL din fluxul sanguin este prea mare, se pot forma depuneri aterosclerotice pe peretii vaselor sanguine, deoarece excesul de LDL din sânge este preluat de fagocite, care apoi se integreaza în peretii vasculari. Astfel, în timp, pe peretele vascular se formeaza niste "pernite" mici care vor îngusta lumenul vascular si vor reduce irigarea tesuturilor. În general, o colesterolemie crescuta înseamna o hipercolesterolemie periculoasa, adica LDL-colesterolemie.

 

   Exista însa si colesterol "bun". HDL înseamna particule de colesterol de diametru redus, care, spre deosebire de LDL, sunt utile. Caracteristica specifica a HDL-colesterolului consta în capacitatea sa de a mobiliza si colesterolul deja depus pe peretii vaselor de sânge si de a-l transporta la ficat, unde este eliminat si, astfel, nivelul colesterolului din sânge scade si organismul înlatura efectul nociv al acestuia, iar riscul aparitiei aterosclerozei se reduce. Cercetarile clinice internationale au dovedit ca la bolnavii cu un nivel mai scazut al HDL-colesterolului apar mai frecvent complicatii ale aparatului cardiovascular si creste riscul infarctului miocardic. În concluzie, HDL-colesterolul protejeaza vasele sanguine de leziuni aterosclerotice. De aceea, nu este suficient sa reducem doar nivelul colesterolului total, adica al LDL-colesterolului, ci, preventiv, este indispensabila si cresterea HDL-colesterolului.

 

   În acest sens, în viata de zi cu zi, pe lânga o alimentatie moderna, ne ajuta si consumul de suplimente alimentare. Sunt deosebit de benefice fructele cu un continut ridicat de vitamina A, C, E si alti antioxidanti. Este indicat sa se consume fructe al caror indice CARO (capacitatea de absorbtie a radicalilor de oxigen) este mare si care sunt bogate în fibre vegetale, cum ar fi, de exemplu, mangostana. În Europa, mangostana se întâlneste mai ales ca o componenta a unor sucuri de calitate sau a unor suplimente alimentare. Astfel, ZenThonic este un supliment alimentar care, pe lânga numeroasele efecte benefice asupra organismului, este util si în protejarea sistemului cardiovascular. Nivelul grasimilor din sânge poate fi redus si prin consumul de Nopalin, un supliment alimentar cu un continut ridicat de fibre vegetale. Nopalinul, prin efectul sau de reglare a greutatii corporale, înlatura si factorul de risc reprezentat de excesul ponderal. În prevenirea aterosclerozei este foarte important si consumul sistematic de acizi grasi nesaturati (acizii grasi omega 3). În afara de uleiul de peste Omega 3, si Evening Primrose Oil contine acizi grasi nesaturati. Consumând Evening Primrose Oil, vom obtine efecte la fel de benefice ca si în cazul suplimentului alimentar Omega 3. Dintre plante, este eficient usturoiul din Garlic caps, deoarece influenteaza nu numai nivelul colesterolului "bun" si "rau", ci îndeparteaza plachetele calcificate depuse deja pe peretii vaselor sanguine. Cele mai moderne produse cu activitate "multi", care scad colesterolemia, sunt cele care contin antioxidanti, fibre vegetale, acizi grasi nesaturati si usturoi (de ex. Cholestone). În sânge mai exista un tip de grasime cu rol în aparitia aterosclerozei: trigliceridele. Principalele componente ale grasimilor asimilate o data cu alimentele sunt trigliceridele, tesuturile grase ale organismului fiind formate aproape în totalitate din trigliceride. Depozitate sub forma de grasimi, ele reprezinta si cea mai importanta sursa de energie a organismului. O parte a trigliceridelor provine din grasimile alimentare, dar organismul este capabil sa sintetizeze trigliceridele si din alte alimente (de ex. zaharuri, respectiv carbohidrati). Nivelul trigliceridelor din sânge poate creste si în urma unei alimentatii bogate în grasimi sau a consumului de alcool în cantitati mari. Pentru a reduce nivelul trigliceridelor din sânge în vederea evitarii aterosclerozei si a infarctului miocardic, pe lânga respectarea unei diete este de ajutor si suplimentul alimentar Super Soya Lecithin.

Omega 3 concentrate - O solutie simpla pentru sanatate

     Grasimile au o proasta reputatie si asta pentru ca sunt asociate cu obezitatea, bolile cardiovasculare si multa alte afectiuni grave. Cu toate acestea, trebuie inteles faptul ca nu toate grasimile au efect nociv asupra sanatatii. Exista mai multe tipuri de grasimi: saturate, mono-nesaturate si poli-nesaturate. Grasimile saturate sunt solide si au provenienta animala (unt, smantana, untura, etc), cele mono-nesaturate sunt de origine vegetala si se afla predominant in stare lichida (uleiul de masline) iar grasimile poli-nesaturate pot proveni atat din surse animale cat si vegetale (uleiul de peste si uleiul de floarea soarelui).

Acizii grasi polinesaturati includ o categorie speciala de grasimi numite acizi grasi omega-3, care sunt esentiali pentru dezvoltarea si sanatatea organismului uman si care trebuie furnizati prin aport dietetic deoarece nu se sintetizeaza in corp. Cercetarile clinice ale ultimilor ani au comunicat multe informatii cu privire la importanta acizilor grasi omega-3. Motivul? Rezultatele acestor studii indica faptul ca aceste grasimi sanatoase pot preveni si trata o serie de probleme medicale.

   Mecanismul de actiune al acizilor grasi omega-3 se manifesta in primul rand la nivel celular. Este bine stiut faptul ca membrana celulara este alcatuita din acizi grasi si ea este cea care permite nutrientilor sa hraneasca celula si deseurilor celulare sa se elimine. In momentul in care membrana celulara este alterata, procesul fiziologic de comunicare dintre celule este intrerupt si astfel apar formatiunile celulare maligne. Atunci cand membrana celulara contine acizi grasi omega-3, acestia o protejeaza de atacul radicalilor liberi si deci de aparitia celulelor canceroase. Asadar, rolul de protector celular al acizilor grasi omega-3 este esential.

 

   Acizii grasi omega-3 joaca un rol important in producerea unor substante numite prostaglandine care au un rol important in functionarea tractului gastro-intestinal, in reglarea tensiunii arteriale, in procesul de coagulare a sangelui, in mecanismul alergiilor si in producerea altor hormoni. Este important de mentionat si rolul de anti-inflamator pe care il joaca acizii grasi omega-3 in organism, mai ales ca ei combat inflamatia fara reactii adverse, ca-n cazul aspirinei sau a ibuprofenului.

 

   Datorita acestor proprietati miraculoase pe care le au asupra organismului, acizii grasi omega-3 se recomanda pentru prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni:

  • -astmul bronsic;
  • -cancer;
  • -deficiente de atentie si hiperactivitate;
  • -depresie;
  • -diabet;
  • -eczema;
  • -hipertensiune arteriala;
  • -obezitate;
  • -ostoporoza;
  • -reumatism.

   Sursele alimentare de acizi grasi omega-3 sunt multiple si la indemana: semintele de in, somonul, codul, tonul, nucile, conopida, broccoli, varza, spanacul, soia, etc.

 

   Deficientele de acizi grasi omega 3 sunt intalnite la toate categoriile sociale de populatie din tarile civilizate si asta pentru ca grasimile cele mai consumate astazi sunt cele saturate, existente in prajeli, alimente semipreparate, fast food, etc. Nu exista niste simptome foarte clare care sa atraga atentia asupra acestei deficiente si se pot confunda de multe ori cu modul de manifestare al altor deficiente: oboseala, piele uscata, unghii casante, constipatie, depresie, dureri musculare si articulare.

 

   Cauzele deficientei de acizi grasi omega-3 sunt de cele mai multe ori lipsa aportului dietetic al acestor grasimi sau absorbtia lor necorespunzatoare in organism. Asadar, pentru o buna absorbtia acestor grasimi sanatoase, trebuie avuta in vedere pezenta in dieta a vitaminelor B3, B6, C si a magneziului si zincului.

 

   Doza zilnica recomandata de acizi grasi omega-3 variaza in functie de varsta, sex, stare generala de sanatate, insa se incadreaza in intervalul 1, 1 - 4 g. Din punct de vedere cantitativ nu s-a stabilit o limita superioara a aportului zilnic de acizi grasi omega-3 furnizat de alimente, peste care acestia sa devina toxici; in acelasi timp, suplimentarea medicamentoasa cu acizi grasi omega-3 trebuie facuta doar la indicatia medicului.

 

   Acizii grasi omega-3, ca orice alta grasime sunt foarte susceptibili prin expunere necontrolata la factorii de mediu externi: lumina, caldura, oxigen, etc, adica rancezesc; si astfel pe langa alterarea gustului si a mirosului alimentelor ce-i contin, scade si valoarea nutritionala a acestora.


de Lygia Alexandrescu
Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport,

 

Consumul de migdale, nuci şi alune determină o ameliorare a colesterolului

10 nuci.jpgConsumul de nuci, migdale şi alune determină o ameliorare a nivelului colesterolului, potrivit rezultatelor preliminare a 25 de teste clinice. Aceste alimente sunt bogate în proteine vegetale, mai ales acizi graşi nesaturaţi, în fibre, minerale, vitamine şi alte elemente ca antioxidanţii, precizează autorii studiului apărut luni în Archives of Internal Medicine. Consumul acestor fructe face obiectul cercetărilor datorită capacităţii lor de a scădea colesterolul sanguin şi reduce astfel riscul de boli cardiovasculare, explică doctorul Joan Sabate de la Universitatea Loma Linda din California. Ea a analizat rezultatele celor 25 de teste clinice, care au implicat consumul acestor alimente, desfăşurate în şapte ţări şi la care au participat 583 persoane cu niveluri scăzute sau ridicate ale colesterolului. În cadrul testelor, au fost comparate datele strânse de la un grup de persoane care nu au consumat alimentele respective şi de la altul, care consumase diferite cantităţi de nuci, migdale şi alte produse echivalente. Nimeni nu lua medicamente împotriva colesterolului.



  Participanţii la studiu au consumat în medie 67 g de migdale, nuci sau alte fructe cu coajă tare pe zi, ceea ce a determinat o scădere medie cu 5, 1% a nivelului total de colesterol. Trigliceridele, grăsimile care circulă în sânge şi provin mai ales din asimilarea corpilor graşi, a zaharurilor şi a alcoolului, au scăzut cu 10, 2% la persoanele care aveau niveluri ridicate (cel puţin 150 mg/dl), dar cu mai puţin la cele cu niveluri mai mici.

   Cel mai puternic efect al consumului de migdale, nuci şi alune a fost observat la persoanele care aveau un nivel ridicat al colesterolului rău (colesterolul LDL - lipoproteine de mică densitate), un indice de masă corporală scăzut şi un regim alimentar occidental, spun autorii studiului. Se recomandă astfel includerea acestor alimente în regimuri alimentare terapeutice pentru ameliorarea nivelului de colesterol, pentru că pot reduce riscul de boli cardiace, încheie ei.

 

sursa: posta medicala.ro

Nouă descoperire în domeniul diagnosticării precoce a maladiei Alzheimer

             

              Identificarea prezenţei unei proteine în concentraţie ridicată în organism constituie semnul unei îmbolnăviri de Alzheimer chiar şi cu 10 ani înainte de declanşarea propriu-zisă a maladiei, conform unui material publicat în revista Archives of General Psychiatry. Detectarea nivelului acestei proteine se poate realiza prin simple analize de sânge, iar tratarea precoce a maladiei poate micşora semnificativ impactul acesteia. Conform oamenilor de ştiinţă, cu mulţi ani înainte de declanşarea maladiei Alzheimer, iminenţa acesteia este anunţată de creşterea nivelului unei proteine denumită clusterină. Studiul, realizat de Institutul de Psihiatrie din cadrul King's College din Londra, a identificat şi faptul că un nivel mai ridicat al acestei proteine corespunde unor pierderi de memorie mai rapide şi mai severe.

Perspectiva unui test de sânge care să identifice din timp declanşarea maladiei Alzheimer ar putea reprezenta un adevărat 'Graal' pentru viitorii bolnavi. În cadrul acestui studiu au fost comparate mostre de sânge prelevate de la 300 de persoane suferind de Alzheimer dar şi sănătoase.

Prin comparaţie, cercetătorii au descoperit faptul că simptomele maladiei Alzheimer sunt legate de nivelul clusterinei din sânge, iar nivelurile mai mari din această proteină sunt asociate unor cazuri mai grave de deterioare cerebrală provocată de demenţă.

Experimentele realizate pe cobai au demonstrat că această proteină este produsă în cantităţi din ce în ce mai ridicate, odată cu înaintarea în vârstă, şi este legată de dezvoltarea plăcilor senile pe creier, ce obstrucţionează sistemul de comunicare între celulele nervoase. Clusterina înconjoară aceste plăci. Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă dacă aceste plăci sunt cauza maladiei Alzheimer sau doar un efect al acesteia, însă au constatat că organismul produce o mai mare cantitate de clusterină pe măsură ce plăcile se acumulează, fapt care sugerează că această proteină ar încerca să protejeze creierul în faţa acestei ameninţări.

Din acest motiv, un nivel mai ridicat de clusterină, proteină ce poate fi detectată printr-o simplă analiză de sânge, poate să atragă atenţia asupra faptului că organismul a început deja lupta împotriva maladiei Alzheimer, deşi maladia propriu-zisă nu s-a declanşat încă la nivel simptomatic.

sursa:www.postamedicala.ro