Ginkgo biloba mai mult decat un antioxidant

     Arborele pagodelor, cum este denumit in China, sau Ginkgo Biloba, denumire sub care îl cunoastem noi, este unul dintre cei mai vechi si mai longevivi arbori de pe Pamant, unele exemplare din aceasta specie supravietuind chiar o mie de ani. Frunzele si semintele sale au fost utilizate în medicina chineza antica, în special pentru tratarea astmului si a afectiunilor bronhice si pulmonare, precum si pentru îmbunatatirea circulatiei periferice si cerebrale.

 

   Si medicina moderna a recunoscut numeroasele beneficii si efecte curative ale acestei plante. Ginkgo este astazi unul din cele mai intens folosite remedii naturale din Europa. În 1988, doar în Germania Ginkgo a fost prescris în scopuri medicale de mai mult de cinci milioane de ori. Cercetatorii sunt de parere ca efectele sale terapeutice se datoreaza, în principal, continutului ridicat de flavonoide diterpene, cu actiune antioxidanta extrem de puternica. Frunzele de Ginkgo contin, printre altele, diferite flavonoide, precum: chempferol, quercitina, izoramnetina, proantocianidine, terpene neflavonoide, bilobalid, ginkgolid A, B si C, lignani, uleiuri eterice si acizi tanici.

   Ginkgo îmbunatateste memoria, stimuleaza functiile creierului si actioneaza benefic în caz de depresie, anxietate si migrene. Poate fi folosit eficient în tratarea astmului, alergiilor, bolii Alzheimer, dar si în afectiuni cardiace si circulatorii. Împiedica agregarea trombocitelor si formarea de cheaguri. Normalizeaza tensiunea arteriala. Poate fi folosit pentru tratarea afectiunilor ficatului si rinichilor, a diferitelor inflamatii, impotentei, tiuitului în urechi (tinitus), diminuarii acuitatii auditive cauzata de îmbatrânirea sistemului auditiv (prezbiacuzia), problemelor de vedere, ametelii (crizelor vertiginoase) si hemoroizilor. Ajuta la utilizarea glucozei în organism, deci poate fi benefic în tratarea diabetului. Deoarece îmbunatateste circulatia sanguina, Ginkgo poate reduce simptomele neplacute care acompaniaza procesul de îmbatrânire, sporeste puterea de munca, accelereaza cicatrizarea ranilor si e util în tratamentul tromboflebitelor.

 

   In Europa, naturalista Amanda McQuade a efectuat o serie de experimente, în special pe pacientii cu dereglari mentale cauzate de înaintarea în vârsta. În urma administrarii de Ginkgo timp de opt saptamâni, s-a observat o îmbunatatire semnificativa a starii pacientilor, fara aparitia vreunor efecte secundare sau a dependentei. În cazul pacientilor mai tineri, nici chiar o doza de 600 mg de Ginkgo nu a cauzat efecte adverse, remarcându-se, în schimb, o îmbunatatire substantiala a memoriei.

 

   Cel mai nou si, probabil, cel mai interesant rezultat al cercetarilor legate de Ginkgo este acela înregistrat în cadrul unui experiment în care s-a încercat tratarea unui anumit tip de impotenta. În revista Journal of Urology (Sikora, Sohn and Deutz), putem citi ca 60 de pacienti cu dereglari de potenta datorate insuficientei circulatiei arteriale peniene au consumat zilnic 60 de miligrame de extract de Ginkgo, timp de sase luni. La sfârsitul tratamentului, 50% dintre pacienti si-au recapatat capacitatea de erectie, iar la 45% dintre ceilalti s-au constatat ameliorari în circulatia arteriala a penisului.

 

   S-a demonstrat ca eficienta cea mai mare o are extractul de Ginkgo Biloba care contine flavonoglicozide în proportie standardizata de 24%. În cazul preparatelor moderne, 10% din flavonoglicozide este reprezentata de quercitina.

» inapoi