Anotimpul strugurilor

   Strugurele şi vinul au aproape aceeaşi vârstă ca şi omenirea. Diferitele specii de struguri au apărut pe pământ cu mai bine de o sută de milioane de ani înainte, în epoca cretacică, fiind astfel una dintre cele mai vârstnice plante cu flori. În era glacială, aria lor de răspândire a scăzut în mare măsură, pe continentul european supravieţuind o singură specie, şi doar câteva pe continentul american. Iniţial, strugurii erau plante dioecice (cu flori feminine şi masculine pe plante separate), însă prin înmulţirea şi răspândirea lor au evoluat în hibrizi.

Strugurele este un fruct cunoscut şi consumat în întreaga lume. Datorită conţinutului său ridicat de apă, aproximativ 80%, este un fruct ideal pentru o „cură" de detoxificare de toamnă. Dintre substanţele sale nutritive, cel mai important este zahărul; în funcţie de specie, conţinutul de zahăr poate varia între 18-22 g/100 g struguri, se absoarbe uşor şi eliberează rapid energie. Este o sursă excelentă de vitamine (C, A, B1 şi B2) şi minerale. Are un conţinut ridicat de calciu, magneziu, fier şi fosfor. De asemenea, conţine o cantitate semnificativă de potasiu, care acţionează ca un diuretic natural, contribuind astfel la eficienţa unor cure de detoxificare, prin stimularea proceselor de detoxificare ale organismului. Coaja şi pulpa strugurelui sunt bogate în acizi naturali, celuloză şi pectină, care sunt stimulenţi deosebiţi pentru digestie. Pectinele fac parte din categoria aşa-numitelor fibre vegetale, care sunt capabile să lege cantităţi mari de apă şi alte substanţe (de ex. colesterol, toxine, acizi biliari etc.). Prin aceasta contribuie nu numai la curăţarea sistemului digestiv, ci are efecte benefice şi asupra motilităţii intestinale, accelerând tranzitul chimului intestinal.

Strugurii sunt cunoscuţi pentru conţinutul lor deosebit de ridicat de antioxidanţi. Coaja, pulpa, precum şi sâmburele sunt o sursă excelentă de compuşi antioxidanţi, dintre care cei mai cunoscuţi sunt flavonoizii. Flavonoizii sunt recunoscuţi în primul rând pentru efectul lor pozitiv asupra sistemului cardiovascular, în acelaşi timp protejând celulele împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. O altă substanţă activă împortantă care se găseşte în coaja strugurelui este resveratrolul care, în afara efectelor sale antioxidante prezintă şi alte efecte biologice cardioprotective, cum ar fi efectul vasodilatator, dar totodată creşte rezistenţa în timpul activităţilor fizice şi poate avea un rol şi în pierderea greutăţii corporale.

Sâmburii de struguri conţin, de asemenea, substanţe cu efect antioxidant, cea mai cunoscută fiind o grupă de polifenoli numită OPC (proantocianidine oligomerice). Substanţele din grupa OPC sunt nu numai antioxidante, dar protejează venele şi, în general, vasele sanguine.

Dintre produsele pe care vi le recomanda clinicaverde.ro partener CaliVita, următoarele conţin substanţe active care provin din struguri: Resveratrol PLUS, VeinProteX, Senior Formula, , Xantho PLUS, Vital AB.

Bibliografie:
Dr. Biró-Dr. Lindner – Tápanyagtáblayat, Medicina Kiadó 1999.
Resveratrol improves health and survival of mice on a high calorie diet. Vol 444116
November 2006IdoiŞ10.1038/nature05354

» inapoi